Słodki stół -wiecej niż tylko atrakcja weselna

SŁODKI STÓŁ -WIECEJ NIŻ TYLKO ATRAKCJA WESELNA

Słodki stół -wiecej niż tylko atrakcja weselna

30 kwietnia 2017 AKTUALNOŚCI,INSPIRACJE

Zachwyca aranżacją i wyrafinowanym smakiem – słodki stół

Od trzech sezonów jedną z najbardziej popularnych atrakcji na przyjęciu weselnym jest słodki stół. 

Zachwyca nie tylko małych gości ale teraz po słodkości z przyjemnością sięgają też dorośli. Rozmawiamy  z mistrzynią najpiękniejszych słodkich stołów Anną Wacławską-Toczek i właścicielką firmy Via Regia z Tarnowa.

Jak przygotować odpowiednio słodki stół  i  jak dobrać aranżację słodkiego stołu ?

Podstawową zasadą, którą należy się kierować przy organizacji słodkiego stołu jest zachowanie spójności motywu przewodniego uroczystości oraz kolorystyki i stylu jaki dominuje na sali weselnej. Bardzo ważne jest, by forma i kolory współgrały z resztą elementów dekoracyjnych całego przyjęcia. Odpowiedni dobór naczyń, pater, bombonier szklanych, dekoracji zawsze dobieramy do stylu słodkiego stołu. Kolejną ważną zasadą jest odpowiedni dobór słodkości, które będą kusić oczy i kubki smakowe gości. Podstawowymi słodkościami, które powinny zagościć na słodkim stole są:cake pops-y ( ciastko na patyku), cup cake ( babeczki z kremem  i dekorowane masą cukrową), Cookie’s ( ciasteczka maślane kruche bogato dekorowane lukrem królewskim), makaroniki, mini donut’s (pączki  dziurką), tarty, tartaletki z owocami. Bomboniery szklane  z piankami marshmallow, drobnymi bezami, a także cukierkami. Często goszczą na słodkim stole truskawki w czekoladzie, mini koreczki owocowe oraz małe deserki takie jak tiramisu , panna cota czy ptasie mleczko truskawkowe. Nie rzadko pojawia się lemoniada w szklanych ozdobnych dozownikach z kranikiem.

Jak dobrać dpowiednią ilość słodkości na przyjęcie weselne?

Ilości słodkich porcji zawsze zależne są od ilości gości na weselu. Średnio na 100 osób przypada od 250 do 300 sztuk różnorodnych wypieków i słodkości. Często to klient decyduje ile jakich gatunków sobie życzy na słodkim stole. Możliwości w wyborze stylu słodkiego stołu jest bardzo dużo, od bardzo eleganckich, bogato zdobionych w stylu Glamour,  po stare z duszą Vintage , czy sielskie z nutą nowoczesności Rustical. Często powstają też stoły tematyczne takie jak „Alicja w krainie czarów”, „Piękna i Bestia’’, „James Bond” dowolność w pomysłach jest duża, wystarczy odważyć się i sprawić tym samym niezwykle ciekawą przygodę po Kainie Baśni. Goście będą zachwyceni, a wesele będzie wspominane przez długie lata. Nie bójmy się spełniać swoje marzenia!

Jakie obowiązują trendy w 2017 roku ?

W tym  sezonie  królować będą wszelkie odcienie zieleni, dużo elementów roślinnych mech, paprocie, girlandy z gałązek oliwnych czy z eukaliptusa. Drewniane surowe plastry drzew jako patery, które szczególnie pasują do stylu Rustykalnego. Nie zabraknie też złotości, kryształków w stylu Glamour i nadal króluje wśród Panien Młodych nieśmiertelny pudrowy róż.

Przygotowanie projektu z wyceną ? Jak to wygląda? Jakie jest minimalne zlecenie na ile osób

?Zaczynamy zawsze od zorganizowania spotkania z nowożeńcami lub ustalamy szczegóły drogą mailową, jeśli takie spotkanie nie jest możliwe. Oglądamy zdjęcia Sali na której ma odbywać się przyjęcie weselne, wybieramy styl, kolorystykę lub motyw przewodni.Po ustaleniach, gdy już mamy wystarczającą wiedzę w jakim klimacie będzie przyjęcie, przygotowujemy ofertę z poglądowymi zdjęciami, uwzględniając ilości i wzory słodkości oraz cenę ostateczną całości słodkiego stołu.  Oferta zostaje przedstawiona klientom, wówczas nowożeńcy mają dokładny zarys i dokładną kalkulację cenową. Podejmując decyzję klient otrzymuje umowę końcową, po jej podpisaniu my przystępujemy do realizacji zadania.Nie mamy określonych minimalnych zamówień, często zdarza się, że robimy dosłownie kilka sztuk słodkości na mniejsze rodzinne uroczystości. Staramy się zadowolić każdego klienta.

 

Co najczęściej znajduje się na słodkim stole? Co wybierają Pary? Co polecasz?

Stawiamy na różnorodność słodyczy na każdym stole muszą znajdować się cake popsy (ciastko na patyku), cup cake ( babeczki z kremem dekorowane masą cukrową), Cookie’s ( ciasteczka kruche maślane dekorowane lukrem królewskim) makaroniki, mini donut’s (pączki  dziurką), tarty, tartaletki z owocami. Polecam mini deserki oraz truskawki w czekoladzie. Pary często chcą dołączyć do naszych produktów niewielkie ilości domowych wypieków, często pieczonych przez babcie czy mamy. Zawsze staramy się je wkomponować , krojąc na małe kawałki i podając je w dekoracyjnych papilotkach. My jako konsultantki ślubne zawsze podkreślamy klientom, aby atrakcji było mniej ale odpowiednio dobrane . Z doświdczenia wiemy, że słodkie stoły zawsze szybko znikają

Agencja ślubna SPOSIAMO Wedding Planners
Cukiernia Artystyczna VIA REGIA Anna Wacławska-Toczek

słodki stół Rzeszów słodki stół Rzeszów

słodki stół Rzeszów

słodki stół Rzeszówsłodki stół Rzeszów słodki stół Rzeszów

słodki stół Rzeszów

słodki stół Rzeszów

 słodki stół Rzeszów

Wedding Planners Rzeszow

Organizacja atrakcji weselnych