Facebook
Pinterest
Instagram
  •  PORADY EXPERTA   •  Przekąski na bufetach czy stołach dla gości?
PRZEK?????SKI NA BUFETACH CZY STO???ACH DLA GO????CI

Przekąski na bufetach czy stołach dla gości?

Czyli gdzie na weselu podać zimną płytę? Szwedzkie stoły kontra przekąski serwowane przy stołach dla gości.

 

Teoretycznie mamy trzy rozwiązania możemy całość przekąsek podać na specjalnie przygotowanych i udekorowanych stołach bufetowych lub na stołach przy których siedzą gości. Trzecią alternatywą jest pół na pół, czyli decydujemy i część przekąsek umieszczamy na bufetach, a pozostałą część na stołach przy których siedzą goście.

 

Dla nas najlepszą opcją jest serwowanie zimnej płyty na bufetach. Postaramy się w prosty sposób opisać dlaczego wbrew Waszym obawom warto zdecydować się na stoły bufetowe.

 

Dzisiaj na szczęście zmienił się ten trend i większość z Was decyduje się na stoły bufetowe. Dlaczego stoły bufetowe mają same korzyści? Przede wszystkim kelnerzy dbają o bufety, które uzupełniane są regularnie i nie mamy przekąsek leżących przed naszymi oczami przez cała noc, które po pewnej chwili stają się dla naszych gości mało apetyczne.

Jeżeli obawiacie się, że ktoś z gości po Waszym weselu stwierdzi, że nie było na nim jedzenia lub będzie krępował się aby do niego podejść i skorzystać z niego,  mamy dwa proste sposoby aby zachęcić tych bardziej opornych  do degustacji. Wystarczy, ze wydrukujemy karty menu, będą dodatkową dekoracją naszych stołw, ale przede wszystkim poinformujemy ich o posiłkach znajdujących się na stołach bufetowych. Drugą opcją jest ustalenie z zespołem lub dj-em krótkiego komunikatu o przerwie i zaproszeniu gości do częstowania się daniami serwowanymi na stołach bufetowych.

Jeżeli nasze wesele jest organizowane w lokalu przyjaznym, zawsze jest możliwość poinformowania obsługi lokalu o ewentualnym zaproszeniu  gości do korzystania z obfitości na bufetach.

 

 

Co jest dodatkowym atutem przemawiającym za wyborem stołów szwedzkich oraz jakie są zasady przy ich wyborze?

Przede wszystkim powinno ich być kilka z łatwym dostępem dla gości. Dojście do nich powinno być swobodne i proste dla każdego. Pozostałe korzyści to:

– świeże i uzupełniane produkty,

– różnorodność potraw w jednym miejscu, goście mają cały obraz wszystkich dań serwowanych w jednym miejscu bez konieczności proszenia kogoś o podanie półmiska,

-stoły są kolorowe i zachęcają do podejścia,

– półmiski nie zakryją dekoracji stołów,

– zachęcą gości do wstawania od stołów i aktywnego uczestnictwa z weselu,

– jest większa możliwość do integracji gości, w końcu chodzi o to, żeby dwie rodziny się poznały!

 

Drugą opcją, którą bardzo często proponujemy naszym Parom Młodym jest kompromis i podzielenie przekąsek na stoły bufetowe i stoły dla gości. Zawsze możemy zrobić słodki stół jako dodatkowy i zdecydowanie ładniej wyglądający.

Wybór danej opcji zależy także od miejsca w którym organizujemy nasze wesele. W przypadku stylu karczmarskiego i organizacji wesela w stylu staropolskim najlepszym rozwiązaniem jest trzecia opcja, czyli zastawienie syto stołów dla gości natomiast w przypadku organizacji wesela w stylu glamour najlepiej sprawdzą się piękne dekoracje na stołach dla gości i stoły bufetowe.

stoly-weselne_sposiamo

 

Kilka praktycznych rad jak przygotować stoły bufetowe:

  • Jeżeli chcecie zaęcić gości do korzystania ze stołów bufetowych, rozpocznijcie sami degustację,
  • Podzielcie stół na kategorie, osobno ustawcie sałatki, wędliny, dania cieple oraz desery,
  • Możecie opisać karteczkami serwowane potrawy, ułatwi to gościom wybór tych, punktów są dla nich odpowiednie,
  • Przekąski powinny być podawane w małych półmiskach aby można było częściej uzupełnić je świeżymi produktami.

 

stoly-weselne_sposiamo_wedding

 

Jeżeli chcesz zobaczyć więcej zdjęć oglądnij nasze wybrane  realizacje:

ZIMOWY ŚLUB PEŁEN MIفOŚCI

PYSZNE ATRAKCJE WESELNE

KRÓLEWSKI ŚLUB PEفEN ZفOTA I ZIELENI