•  INSPIRACJE   •  Alkohol na weselu

Alkohol na weselu

Alkohol jest nieodłącznym punktem, który towarzyszy praktycznie każdej imprezie weselnej. Poza tym, że stanowi tą rozrywkową cześć, może mieć wyjątkową oprawę i pięknie wyglądać.

Najważniejsze pytanie to ile i jaki alkohol wybrać? O to też najczęściej nas pytacie.   

 

WÓDKA

Najpopularniejszy alkohol serwowany na weselu. Przeliczana jest najczęściej w ilości 0,5 l na osobę w przypadku jednodniowego wesela. W opcji z poprawinami do tej ilości doliczycie ok 25% więcej. Serwowana wódka powinna być dobrze schłodzona, dlatego jej dostarczenie do lokalu przypada na dzień przed weselem. Przeliczając alkohol warto wziąć pod uwagę ilość osób niepijących oraz tych poniżej 18-tego roku życia.

 

Najlepiej na stole podawać ją w metalowych kubkach z lodem tzw. Coolerach. Do zakupu odpowiedniej ilości dodajcie coś ekstra na wypadek specjalnych okoliczności. Odpowiedni kieliszek do wódki to ten najniższy, bez nóżki o pojemności do 60 ml.

 

W przypadku zakupu wódki na wesele konieczne jest dokonanie zakupu u sprawdzonego sprzedawcy, aby uniknąć „podróbek”, które są łatwo dostępne i można na nie natrafić. Jeżeli promocje to tylko w sprawdzonych punktach. W wielu miejscach  istnieje możliwość zwrócenia nieotwartych kartonów dlatego zapytajcie o taką możliwość przy jego zakupie. W sytuacji, w której zdecydujecie się skorzystać z oferty w lokalu zapłacicie tylko za wykorzystane butelki. W tym przypadku także dowiedzcie się dokładnie czy w lokalu są wprowadzone opłaty typu korkowe oraz jaki jest koszt wybranego alkoholu. Wielokrotnie jest tak, że cena korkowego z zakupem wódki równa się cenie butelki zakupionej w lokalu dlatego wtedy warto pomyśleć czy jest sens na własną rękę ją kupować.

 

Serw0wanie wódki na weselu to zajęcie dla wyznaczonej wcześniej osoby lub osób. Jeżeli chcecie, aby zajął się tym ktoś z gości, przygotujcie daną osobę do pełnienia tej funkcji. Zaopatrzyć się powinniście w specjalne koszyki.  Najlepiej aby zostawić ten punkt  specjalistom i oddać w ręce kelnerów. Ta przyjemność może być dodatkowo doliczona w lokalu do ostatecznego rachunku dlatego nie zapomnijcie o to wcześniej zapytać managera lokalu.

 

SZAMPAN

Szampan podawany jest w pierwszej kolejności i wznosić nim będziecie pierwszy toast. Popularnie ten punkt wesela nazywany jest „szampan na powitanie gości”. Większość lokali serwuje go w cenie menu. Pamiętajcie jednak, że jest to raczej wino musujące i z prawdziwym szampanem ma mało wspólnego, dlatego jeżeli jesteście degustatorami wykwintnych trunków nie spełni on Waszych oczekiwań. Wtedy lepiej osobiście zająć się tym punktem. Zalecamy, aby w szczególności zwrócić na to uwagę w przypadku wesel międzynarodowych, kiedy np. Waszymi gośćmi są Francuzi.

Na jedną butelkę szampana liczy się ok 7 osób.

Podczas podawania szampana przygotować należy kilka porcji  bezalkoholowej wersji, np. soku z winogrona dla osób, które nie spożywają alkoholu oraz dzieci. W sezonie letnim do szampana dodać można coś z owoców np. malinę.

WINO

Wino podawane jest już praktycznie na każdym weselu. Bardzo często serwowane jest do obiadu. W zależności od tego co wybierzecie na obiad, najczęściej podawane jest białe i czerwone wytrwane lub półwytrawne. Nie zalecamy podawania słodkich odmian, które są mulące i powodują przy większej ilości jedzenia nudności. Zakup wina przeliczany jest na 0,35 l na osobę.

Butelki wina ustawcie wraz z kieliszkami do nich na osobnym stoliku, przy którym goście będą mogli sobie swobodnie z niego korzystać lub zabrać butelkę do stołu. Odpowiednia temperatura serwowania wina nie powinna być wyższa jak 18 stopni i nie mniejsza jak 7 stopni. Temperatura wina podnosi się do 2 stopni po wlaniu do kieliszka. Wyższa temperatura spowodować może utratę ich aromatu.

NALEWKI

Alkohol na wesele często uzupełniany jest nalewkami domowej roboty. W przypadku tego rodzaju trunków przygotujcie specjalne etykiety, na których będą opisane ich rodzaje. Ilość jest tutaj całkowicie dobrowolna. Umieszczenie ich na mini barku, obok wina jest najlepszym pomysłem i skupi wszelkie dodatkowe serwowane przez Was trunki. Odpowiednie szkło powinno znaleźć się obok butelek.

 

POZOSTAŁE ALKOHOLE

Mini barek uzupełnić można o dodatkowe alkohole, z których goście będą mogli sobie przygotować proste drinki. Wyposażenie barku uzupełnić należy także o odpowiednie szkło do ich serwowania oraz kostki lodu i specjalne napoje. Do drinków najczęściej dodawane są owoce cytrusowe dlatego należy je dołączyć do minibarku.

 

PIWO

Jeżeli zdecydujecie się na piwo zastanówcie się także nad jego smakiem. Jeżeli macie wśród gości ich zwolenników warto zaserwować piwa kraftowe. Mogą być produkowane regionalnie. Pamiętajcie, że nie każdy doceni smak piw rzemieślniczych. Mogą im najzwyczajniej nie smakować. Kilka butelek tradycyjnego można śmiało dołożyć.

Przy weselach stylizowanych podanie piwa ma urok i można wykorzystać rekwizyty, które wykorzystamy do ich schłodzenia.

Bardzo często goście pytają o piwa bezalkoholowe. Kupcie parę takich butelek, zwróćcie uwagę, że niektóre posiadają ilości śladowe alkoholu dlatego zwróćcie na to szczególną uwagę przy ich zakupie.

BARMANI NA WESELE

Jeżeli chcecie mieć spokojniejszą głowę to zarezerwujcie usługę barmańską. Barmani są bardzo popularni ostatnimi czasy i z pewnością przyrządzą pyszne drinki dla Waszych gości. Przygotowywanie drinków przez barmanów jest dodatkową atrakcją i fajnym show.

OPEN BAR

Wiele ekskluzywniejszych lokali posiada ten punkt w swojej ofercie. Open bar rozliczany jest na podstawie ilości sprzedanych drinków za które zapłacicie po weselu. Wasi goście będą mogli do woli korzystać z alkoholi, które są w ofercie lokalu.

 

POZOSTAŁE ATRAKCJE ALKOHOLOWE

Branża bardzo się rozwija i wraz z zapotrzebowaniem na rynku ślubnym powstały swego rodzaju atrakcje związane z serwowanie alkoholi. Tak o to mamy w ofercie różnego rodzaju pojazdy serwujące włoskie prosecco. Najbardziej popularne są PROSECCOVANY. Ponieważ mają różne wielkości można je umieszczać zarówno na zewnątrz lokalu na wolnej powierzchni lub w środku lokalu w miejscu, w którym nie będą przeszkadzać w przemieszczaniu się gości oraz obsługi wesela.

Prosecco podawać się powinno w temperaturze 6-8 stopni w odpowiednio wysokich kieliszkach.

Vany obsługiwane są przez fachowców i najczęściej zatrudnia się ich na konkretny czas, które określa wybrana oferta.  

Różnorodność podawanych alkoholi ma liczną rzesze zwolenników. My bardzo wspieramy uatrakcyjnianie przyjęć weselnych o mini barki lub atrakcje związane z alkoholem. Dobry alkohol to też dobra zabawa dlatego rozważcie opcje najlepsze dla Was i wybierzcie świadomie.